PUBLIKOVÁNO 9. 6. 2015

IT bezpečnost v malých firmách

Jak snadno zlepšit IT bezpečnost v malých firmách ve třech jednoduchých krocích

Malé firmy, instituce a organizace obecně jsou v nezáviděníhodné situaci. Snad každý mírně poučený manažer ví, že počítače a související infrastruktura vyžadují alespoň základní úroveň zabezpečení. Jenže malé organizace obvykle nemají žádné přebytečné zdroje a vždy musejí velmi důsledně hledat rovnováhu mezi zajištěním vlastního podnikání a mezi podpůrnými procesy.

Každá firma je sice závislá na informačních technologiích, nicméně ne všechny si mohou dovolit zaměstnávat odborníka na IT nebo dokonce celé IT týmy. Na druhou stranu ovšem platí, že slušnou úroveň zabezpečení si firmy mohou zajistit dodržováním několika základních a poměrně jednoduchých pravidel.

1) Od hesel po šifrované disky

Hesla a jejich politika uplatňování je alfou a omegou bezpečnosti. Politika samotných hesel je poměrně široká oblast. Systémově je možné řešit jejich kvalitu (délku a složitost), dále pak jejich životní cyklus. Správně nastavený systém si může vynutit jejich pravidelnou obnovu. Pokud si nevíte s nastavením rady, obraťte se na spolehlivého IT partnera, který Vám určitě rád poradí.

I v případě, že svá hesla nastavíte tak, aby je nebylo snadné prolomit, nebude to určitě stačit, pokud útočník získá fyzický přístup Vašemu k počítači. V tomto případě totiž může velice snadno získat přístup k datům uloženým na discích, aniž by znal Váš účet. Řešení tohoto problému je naštěstí vcelku jednoduché. Stačí zašifrovat disk a útočník pak nebude schopný data interpretovat. Šifrovacích technik je celá řada a zkušený IT specialista Vám určitě pomůže vybrat tu nejvhodnější.

2) Kvalitní zálohování

Bohužel ani pravidelné zálohování dat nepřináší stoprocentní jistotu, že o data nepřijdete. K velkým ztrátám dat často dochází, když uživatelé zálohují ručně a nepravidelně. Vliv lidského faktoru v tomto případě je tím největším nebezpečím. Řešením je využívat automatické zálohování, které moderní operační systémy dobře zvládají. Pomůže též odeslání záloh na bezpečné umístění, aby je například neohrozil virus či nedbalost obsluhy. Mějte stále na paměti, že důležitá data musí ležet minimálně na dvou místech. Vůbec nejlepší řešení je, když data zálohujete do dvou odlišných lokalit. Pro bezpečnou zálohu dat je podstatná dobře zvolená metodika. Způsob záloh, periodu a postup pro případnou obnovu dat Vám specialisté rádi doporučí.

3) Windows XP opravdu skončily!

Každý program obsahuje určité množství chyb a zneužitelných vlastností, proto je aktualizace softwaru (operačních systémů, aplikací) jedním ze základních pravidel IT bezpečnosti. Jako příklad lze uvést operační systém Windows XP, který Microsoft letos přestal podporovat, ale řada uživatelů jej stejně používá. Jejich počítače jsou tak velice zranitelné, přitom řešení je opět jednoduché, stačí přejít na novější operační systém. V současné době ještě probíhá několik promoakcí na obnovu a legalizaci operačních systémů. Využijte je a neohrožujte své IT prostředí.

Poslední články:

Seznam příspěvků