PUBLIKOVÁNO 20. 6. 2017

Nejlepší ochrana proti kryptovirům?

Zálohovat, zálohovat, zálohovat…

Události posledních týdnů a způsobené mediální šílenství ohledně zašifrovaných počítačů velkých světových organizací a firem přináší pro každého uživatel IT spousty otázek. Je naše firma dostatečně chráněna, aby se nám něco podobného nestalo? Jsou má data v bezpečí? Když už o ně přijdu, mám je dobře zálohované? Atd.

Možnost zašifrování souborů se nedá nikdy stoprocentně vyloučit. Může se ale udělat mnoho kroků pro to, aby se rapidně snížila pravděpodobnost, že k podobnému incidentu dojde. Zde jsou jen některé z nich: Správně nastavit firewall, aktualizovat poštovní antispam/antivir, aktualizovat antivir koncových stanic, správná politika hesel, průběžně školit a informovat uživatele, mít aktualizovaný operační systém a veškeré používané softwary a v první řadě neotvírat žádné podezřelé sobory.

Pokud i přes veškerá opatření dojde k napadení šifrovacím virem, jedinou možností jsou zálohyFiremní data jsou nejdůležitějším majetkem každé společnosti a jejich pravidelná a důkladná záloha by měla být naprostou samozřejmostí. Zároveň by měla každá společnost vážně zvážit možnost tzv. sekundární zálohy, která je již v dnešní době možná např. do cloudového úložiště. Není totiž nic horšího než zjistit, že jsem přišel o data a nemám je odkud obnovit.

V případě dotazů kontaktujte obchodní oddělení COMES na emailu obchod@comes.cz.

Poslední články:

Seznam příspěvků